In een grote kom meng je de bloem, baking soda, koekkruiden en het zout. Houd dit mengsel apart voor later gebruik.
In de kom van de mixer doe je de boter en basterdsuiker. Mix ze samen op middelhoge snelheid tot je een glad en romig mengsel hebt, dit duurt ongeveer 2 minuten. Voeg vervolgens het ei, de stroop en het water toe aan de boteren basterdsuiker en klop dit op hoge snelheid door elkaar. Schraap het mengsel van de zijkanten van de kom en geef het nog een laatste klop om alles goed te mengen.
Voeg nu het bloemmengsel geleidelijk toe aan het natte mengsel en mix alles goed door op lage snelheid. Het deeg zal behoorlijk dik zijn. Dit is normaal voor dit soort koekjes.
Verdeel het koekdeeg in twee delen en vorm van elk deel een platte schijf. Verpak beideschijven goed in plastic folie en laat ze rusten in de koelkast voor minimaal 2 uur, maar je kunt ze ook tot drie dagen laten rusten voor een betere smaak.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180˚C en bekleed de bakplaten met bakpapier of siliconen bakmatten.
Wanneer het deeg voldoende gekoeld is, haal je de schijven uit de koelkast en leg je ze tussentwee stukken bakpapier. Hierdoor voorkom je dat het deeg aan het aanrecht blijft plakken tijdens het uitrollen. Rol de stukken deeg tussen het bakpapier uit tot plakken van ongeveer 1/2 cm dikte. Dikke plakken zijn ideaal voor het bouwen van je koekhuisje.
Nu is het tijd om sjablonen te gebruiken om de gewenste vormen uit het deeg te snijden. Kopieer de sjablonen op de volgende pagina of knip ze uit (let op: bij uitknippen, knip je ook door deze bereidingswijze!) en leg ze op je bebloemde deeg. Snijd je deeg om de sjablonen uit. Gebruik ieder sjabloon 2 keer! Als je nog restjes deeg hebt, rol je deze opnieuw uit tot plakken van 1/2 cm, zodat je voldoende onderdelen hebt voor je huisje. Maak van resterend deeg koekjes in verschillende vormen.
Plaats alle gesneden stukken deeg op de bakplaten, maar houd ongeveer 3 cm afstand tussen de onderdelen om te voorkomen dat ze aan elkaar vastkleven tijdens het bakken. Als ze wat vervormd zijn tijdens het verplaatsen, corrigeer dan voorzichtig de randen zodat ze weer recht zijn.
Bak de schoorsteenstukken ongeveer 10-12 minuten, of tot de randen lichtbruin zijn. De andere onderdelen van je huisje hebben wat langer nodig, ongeveer 20 minuten, of tot de randen lichtbruin zijn. Haal de gebakken stukken uit de oven en laat ze volledig afkoelen voordat je begint met het bouwen van je koekhuisje. Mocht je koekjes ietwat boller zijn geworden, kan je ze voorzichtig iets bijsnijden met een broodmes.